Air Muscle Perslucht Actuator

Air Muscle’s persluchtactuator; Wat is er?

Deze technologie, ook wel een pneumatische of luchtspier genoemd, is niet erg bekend. Deze bijzondere persluchtactuator staat al jaren bekend om zijn bestaan.

Wanneer je je arm wilt bewegen, sturen je hersenen een signaal naar een spier die zich bij ontvangst van dat signaal terugtrekt. Deze terugtrekking trekt je arm in de gewenste richting. Om de arm naar een andere kant te bewegen, geven de hersenen een signaal aan een andere spier om zich terug te trekken, en de arm beweegt die kant op. Beide gevallen vereisen dat de tegenovergestelde spieren ontspannen.

Een luchtspieractuator werkt op een vergelijkbare manier.

Als u gereedschap heeft dat over een relatief kleine, maar consistente afstand moet worden verplaatst, kan een luchtspier uw favoriete actuator zijn.

Luchtspier

De afbeelding hierboven geeft een typische luchtspier weer. Aan het ene uiteinde bevindt zich een fittingpoort (sommige worden geleverd met een persfitting in plaats van een fitting met schroefdraad) en aan het andere uiteinde van de luchtspier bevindt zich een bevestigingspunt voor gereedschap. Dit kan een FNPT of soortgelijke montage zijn.

Zoals in de onderstaande afbeelding wordt getoond, trekt lucht samen in de luchtspier wanneer deze wordt ingebracht.

Luchtspier

Lucht wordt ingebracht en trekt de spier samen, terwijl tegelijkertijd aan het gereedschap wordt getrokken.

Luchtspieren kunnen alleen door een externe of interne kracht worden gereset of in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. De mechanische kracht die nodig is om de luchtspieren uit te zetten, wordt gecreëerd door lucht die erin komt. Deze kracht kan een veer op de instrumentatie zijn of zwaartekracht die aan de tooling trekt. Wanneer lucht is uitgeput, oefent het enige kracht uit op de spier om deze terug te brengen naar zijn normale rusttoestand.

Ze kunnen ook worden gebruikt als een stangloze actuator.

U kunt pneumatische luchtspieren horizontaal of verticaal gebruiken. Sommige worden gebruikt om gereedschap op te hangen, waarbij ze zichzelf gebruiken als gereedschapsbevestiging aan de machine.

Er zijn natuurlijk beperkingen aan de mate waarin je een luchtspier kunt strekken, anders krijgt hij een verstuiking!

In tegenstelling tot andere lineaire actuatoren heeft de luchtspier zijn grootste kracht wanneer hij begint te trekken. De samentrekking van de luchtspier met de introductie van perslucht vermindert de hoeveelheid oppervlakte waarop de perslucht kan werken, waardoor de kracht zelfbeperkend wordt. Dit maakt het ideaal voor schokabsorptie.

Veel bedrijven bieden verschillende boringslengtes aan voor dit type actuator, zoals ik al zei. Anderen bieden de luchtspier aan in vaste lengtes met reeds bevestigde connectoren. Anderen (Festo is er een) bieden een deel van hun luchtspieren aan in een buisvorm, die je op lengte snijdt en de connectoren toevoegt die je wilt.

De contractieafstand van een luchtspier zal veranderen als deze een constant belastingsgewicht heeft. Een voorbeeld hiervan is dat 50 PSI in een luchtspier wordt gepompt.

Wil je iets heel langzaam verplaatsen? U kunt de spier van lucht voorzien door een elektrische regelaar te gebruiken. De regelaar verhoogt langzaam de druk en de spier zal langzaam samentrekken.

Wanneer u overweegt een luchtspier te gebruiken, moet u nadenken over de toepassing om te bepalen of deze technologie geschikt is. Dit zijn enkele dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Hoe zwaar is de lading?
  • Rijrichting is horizontaal of verticaal?
  • Hoe lang is de slaglengte die u wenst?
  • Wat is de cyclussnelheid?
  • Welk type luchtvaartverbinding en grootte?
  • Hoe regel je de luchtdruk?
  • Hoe verbind je de luchtspier en de tooling?
  • Heeft de lading een geleidingsmechanisme nodig?

Sommige leveranciers zullen software leveren waarin u de specificaties van uw toepassing kunt laden en de software zal de juiste eenheid voor u selecteren. De meeste leveranciers bieden CAD-ondersteuningstekeningen die u kunt gebruiken om het schema van een luchtspier rechtstreeks in uw schakelschema’s te plaatsen, zodat u ze niet elke keer hoeft te tekenen.