Geheime Formule Voor Een Afveegbare Finish. Ik Heb Er Geen

Dit zijn de drie producten die in het artikel uit 1976 worden voorgesteld voor het maken van een mengsel van olie en lak.

Een oud-student van 10 jaar geleden stuurde me een e-mail met de vraag naar een formule die ik had gemaakt voor een veegcoating. Hij bladerde door zijn aantekeningen, maar kon er geen vinden.

Hij doelde waarschijnlijk op de testen die ik had uitgevoerd om olie/lakmengsels zoals Watco Danish Oil aan te passen. Ik had mijn eigen formule niet bedacht. Toen ik deze afwerking wilde gebruiken, ben ik redelijk consistent gebleven met Watco.

Ik heb hogere verhoudingen vernis/olie getest met hogere verhoudingen olie/vernis. En wat ik bedacht was ongeveer wat je zou verwachten. Hogere percentages vernis gaven iets meer glans en hogere percentages lijnolie gaven een lagere glans. Maar de verschillen waren niet erg groot, dus ben ik nooit overgestapt op een van deze formules boven Watco.

Om wat meer uitleg te geven, het doel van de vernis in de mix is om de afwerking iets meer duurzaamheid te geven, dat wil zeggen weerstand tegen krassen en het binnendringen van vocht. De olie wordt aan de mix toegevoegd om het gemakkelijker te maken om de afwerking aan te brengen door meer tijd te geven om in te stellen.

Watco werd halverwege de jaren 70 (voorjaar 1976) geïntroduceerd in de houtbewerkingsgemeenschap in het tweede nummer van het tijdschrift Fine Woodworking. Deze afwerking was op dat moment niet direct beschikbaar, dus de auteur van het artikel liet ons zien hoe we het moesten maken. Zijn formule was een deel gekookte lijnolie, twee delen glansvernis en drie delen terpentijn.

Om mijn geheugen op te frissen, ging ik terug naar het artikel en vond veel interessante punten. Houd er rekening mee dat de kennis van houtbewerkers van afwerkingen toen vrij primitief was in vergelijking met nu, dus ik bedoel dit niet als kritisch. Achteraf gezien is het allemaal interessant.

Er werd verondersteld pure, gekookte lijnolie te gebruiken zonder drogers of andere toevoegingen. Door toevoeging van drogers onderscheidt gekookte lijnzaadolie zich van rauwe lijnzaadolie. Rauwe lijnolie zonder drogers duurt weken of langer om te drogen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het misbruik van de term gekookt, die veel werd gebruikt om te verwijzen naar daadwerkelijk koken!

Het was ook interessant om op te merken dat terpentijn kan worden gebruikt. In het artikel staat dat je geen vervangers of terpentine mag gebruiken. Er is geen reden die ik kan bedenken om geen terpentine te gebruiken. Dit was een onderwerp dat vroeger wat verwarrender was. Men geloofde dat terpentijn superieur was, ook al verdampt het op dezelfde manier als terpentine, dus het heeft geen enkel effect op het gedroogde resultaat.

De auteur geeft wel goede instructies voor het aanbrengen, in tegenstelling tot het merk Watco zelf. Nadat je de finish een tijdje hebt laten drogen, breng je drie dagen lang één laag per dag aan. Watco vertelde ons (en blijft me instrueren, wat ik geweldig vind) dat je de tweede laag binnen 45 minuten na het afvegen van je eerste laag moet aanbrengen. Vanwege de droogtijd van deze afwerklaag is deze tweede laag niet nodig. Je hebt maar één jas nodig. Het vermengt zich met de eerste laag. Dit levert geen goede resultaten op.

Productaanbevelingen

Dit zijn de gereedschappen en benodigdheden die we elke dag in onze winkel gebruiken. We kunnen een commissie ontvangen voor verkopen die via onze links zijn verwezen; we hebben deze producten echter zorgvuldig geselecteerd vanwege hun bruikbaarheid en kwaliteit.