De Ultieme Gids Voor Het Drogen Van Lucht In Persluchtsystemen: Methoden, Wat En Waarom

Gecomprimeerde luchtvaartmaatschappijen kunnen een probleem worden. Doordat lucht wordt gecomprimeerd, is water een natuurlijk bijproduct dat in de luchtstroom terecht kan komen. Tijdens de koeling condenseert het watervocht en wordt het vermengd met de perslucht die aan uw pneumatische gereedschappen of apparaten wordt geleverd.

Hoewel water voor sommige toepassingen prima is, kan te veel interne schade, zoals roesten, veroorzaken en de prestaties van uw gereedschap beïnvloeden. Daarom zijn droogmethoden met perslucht zo belangrijk. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u perslucht kunt drogen.

Waarom Droge Perslucht?

Dus waarom is het drogen van perslucht zo belangrijk? Water in perslucht kan problemen veroorzaken voor uw systeem. Het is ook waarschijnlijk dat er andere verontreinigingen in uw luchtstroom terechtkomen. Vochtcondensaat kan bijvoorbeeld leiden tot corrosie en roest van de luchtketel en uw leidingnetwerk. Als de binnenkant van deze cruciale compressorfuncties kan corroderen, zal zich uiteindelijk roest vormen en beginnen af te schilferen.

Wanneer het roestafval samen met het vochtcondensaat in de luchtstroom terechtkomt, zullen filters en andere componenten harder moeten werken dan normaal, en hun levensduur neemt snel af. Als ze falen of verstoppen en kleine deeltjes of verontreinigingen beginnen door te laten om uw luchtgereedschap te bereiken, heeft u een probleem!

Niet alleen zal vochtcondensaat samen met andere verontreinigingen voortijdige slijtage van uw pneumatisch gereedschap veroorzaken, maar ze kunnen ook de kwaliteit van uw projecten aanzienlijk beïnvloeden. Als vochtcondensaat of een andere verontreiniging in de luchtstroom komt, ziet u gebieden die niet droog of vlekkerig zijn als u verf spuit. Dit is wat je niet wilt, toch? !

Dit is niet de enige baan die door vocht wordt aangetast, ze worden allemaal op de een of andere manier beïnvloed. Hoewel het misschien niet significant is, zal het de kwaliteit en efficiëntie van elk project beïnvloeden.

De voortijdige slijtage van uw persluchtsysteem en zijn componenten, of het frequentere onderhoud dat nodig is om te voorkomen dat ze breken door het vochtgehalte, gaat u ongetwijfeld veel geld kosten! Om deze extra kosten en mogelijke uitvaltijd te voorkomen, wordt sterk aangeraden om een of ander luchtdroogsysteem of -methode te gebruiken.

De Meest Voorkomende Luchtdroogmethoden

De hoeveelheid water in perslucht is over het algemeen een functie temperatuur en druk. Om vocht te verwijderen, moeten we zoeken naar manieren om de druk te verhogen of te verlagen. De meest gebruikelijke manieren om de hoeveelheid water in uw persluchtleidingen te verwijderen of aanzienlijk te verminderen, zijn onder meer:

  • Nakoelers
  • Vervloeiende luchtdrogers
  • Droogmiddel luchtdrogers
  • Membraantype drogers
  • Koeldrogers
  • Opslagtank koeling

Elk van deze zes methoden voor het drogen van lucht is uniek en heeft zijn eigen voor- en nadelen in vergelijking met elkaar. Luchtnakoelers, opslagtankkoeling en membraandrogers zijn drie van de meest gebruikelijke methoden voor het drogen van perslucht in mobiele toepassingen. Terwijl vervloeiende luchtdrogers, droogmiddel-luchtdrogers en koeldrogers doorgaans worden aangetroffen in stationaire, industrieel-achtige omgevingen.

Laten we ze allemaal eens nader bekijken!

Nakoelers

Nakoelers gebruiken het principe van warmteoverdracht tussen twee lichamen met verschillende luchttemperaturen totdat er een evenwicht tussen beide is bereikt. Ze gebruiken dit principe meestal om de temperatuur van perslucht in evenwicht te brengen met atmosferische lucht, terwijl er ook wat extra droging plaatsvindt tijdens het proces.

Warmteoverdracht kan op drie verschillende manieren plaatsvinden, namelijk drogen met perslucht, en dit gebeurt meestal tegelijkertijd

  • Geleiding
  • Convectie
  • straling

Nakoelers zijn een soort warmte-uitwisseling die wordt gebruikt om het vocht in een persluchtsysteem te minimaliseren en de perslucht te koelen.

Het is belangrijk dat de nakoeler zich zo dicht mogelijk bij de compressoruitlaat bevindt. Deze zijn erg populair voor stationaire en mobiele luchtcompressoren. Er zijn twee soorten.

  • Nakoelers met luchtkoeling
  • Watergekoelde nakoelers

Luchtgekoelde nakoelers

U zult merken dat een luchtgekoelde nakoeler eruitziet en zich gedraagt als een autoradiator. Het enige verschil is dat hete perslucht in het buizensysteem en de onderkant van de nakoeler komt. Het wordt dan via de bovenste afvoerpoort afgevoerd naar een vochtafscheider.

Omdat de warmteoverdracht van perslucht naar atmosferische lucht gaat, wordt de warmte van de compressiefase en het resulterende vocht uit de perslucht verwijderd en uit het systeem afgevoerd.

Er zijn veel soorten luchtgekoelde nakoelers. Sommige zijn efficiënter dan andere. Er is een type dat elektrisch aangedreven 12V- of 24V-ventilatoren gebruikt om lucht door zijn systeem te duwen. Om de efficiëntie van de warmteafvoer te verhogen en het oppervlak van de buizen te verbeteren, heeft de nakoeler vinnen of metalen platen.

Omdat luchtgekoelde nakoelers zo efficiënt, eenvoudig te installeren en gemakkelijk te verkrijgen zijn, worden ze vaak gebruikt in combinatie met mobiele luchtcompressoren.

Watergekoelde nakoelers

Watergekoelde nakoelers doen precies wat hun tegenhangers, luchtgekoelde nakoelers, doen, maar met meer controle over de uitblaasluchttemperaturen. Watergekoelde nakoelers daarentegen gebruiken vloeibaar koelmiddel in een shell-and-tube (of plaatvin) warmtewisselaar om warmte uit het persluchtvolume te absorberen.

Vanwege hun grote formaat komen watergekoelde nakoelers vaker voor in industriële systemen.

Voordelen van nakoeler:

  • Efficiënte warmteoverdracht
  • Makkelijk te vinden
  • Het is heel eenvoudig te installeren
  • Ventilatorloze systemen hebben geen elektriciteit nodig
  • Ze verminderen warmte en vocht in een persluchtsysteem

Vervloeiende Luchtdrogers

Vervloeiende luchtdrogers zijn een gebruikelijke manier om het absorptieproces te gebruiken om perslucht te drogen. Het absorptieproces houdt in dat perslucht het vat aan de basis binnenkomt en door een mechanische scheidingssectie gaat. Tijdens deze sectie vallen de vrije vloeistoffen en vaste stoffen door uitzetting naar de bodem van het vat en dit vormt een voordroging van de lucht.

Lucht gaat vervolgens door een droogmiddelbed van vervloeiende materialen zoals in water oplosbare zouten of gestraald ureum. Deze chemicaliën kunnen waterdamp condenseren terwijl ze vloeistof vervloeien. Absorptie zal plaatsvinden totdat de vervloeiende materialen volledig zijn verbruikt en dan moeten ze worden vervangen. Voor meer informatie over hen, bezoek onze

Vervloeiende Air Dyer Nadelen:

  • Vervloeiend materiaal moet worden toegevoegd of vervangen wanneer het absorbeert, wat de kosten van vervanging en verwijdering optelt
  • De gemiddelde dauwpuntonderdrukking ligt tussen de -7 C tot -1 C
  • Vereiste uitvaltijd om vervloeiende materialen te vervangen
  • Opgelost vervloeiend materiaal kan ecologische problemen veroorzaken
  • Sommige delen van het vervloeiende materiaal kunnen in het bed stollen, waardoor luchtkanalen het grootste deel van het drogende materiaal kunnen omzeilen. Dit zou de efficiëntie ervan kunnen verminderen.

Droogmiddel Luchtdrogers

Droogmiddel-luchtdrogers werken door het dauwpunt van perslucht te verlagen via adsorptie. U kunt elk van deze drie materialen gebruiken om waterdamp op het oppervlak te adsorberen:

  • Geactiveerd aluminiumoxide
  • Moleculaire zeef
  • Silicagel

Als de waterdamp naar een gebied met een lagere concentratie in de poriën van het droogmiddel gaat, begint het adsorptieproces. Waterdampmoleculen vormen zich op het oppervlak van het droogmiddel vanwege hun natuurlijke aantrekkingskracht op waterdamp.

Naarmate deze waterdampmoleculen zich verzamelen, verandert de damp uiteindelijk van fase en wordt een vloeistof. Dit proces zal doorgaan als de concentratie van waterdamp in de lucht de concentratie in de poriën van het droogmiddel overschrijdt.

Het water blijft op het oppervlak van het droogmiddel totdat het wordt verwijderd via een proces dat reactiveren of regenereren wordt genoemd. Daarom worden droogmiddeldrogers ook wel regeneratieve luchtdrogers genoemd. Het droogmiddel kan dan keer op keer opnieuw worden gebruikt nadat het water is verwijderd.

Een andere veel voorkomende naam voor regeneratieve drogers zijn droogmiddel-luchtdrogers met twee torens, die veel voorkomen in persluchttoepassingen. Er zijn twee soorten droogmiddel-luchtdrogers: verwarmd en warmteloos. Ze bieden continue droge persluchttoevoer door gebruik te maken van identieke torens met een bed van droogmiddelparels.

Voor een optimale efficiëntie zijn twee torens nodig. Terwijl de ene toren aan het werk is en de waterdamp in de perslucht adsorbeert, regenereert de andere toren zijn droogmiddel.

Hoe is het mogelijk om het droogmiddel te regenereren? De uitzetting van gedroogde lucht nabij atmosferische druk wordt over het natte droogmiddelbed geleid. Deze drukschommeling produceert geëxpandeerde lucht, ook wel bekend als spoellucht of spoelstroom, die een zeer lage waterdampconcentratie heeft.

Laten we eens nadenken over een hypothetische situatie waarin de lucht die wordt gebruikt voor de spoelstroom 27 C is en een dauwpunt heeft van ongeveer -4 C bij 100 PSIG. Wanneer deze zuiveringslucht wordt geëxpandeerd van 100 PSIG tot een paar pond druk en wordt verwarmd tot temperaturen tot 600 F, wordt het vochtvasthoudende vermogen van deze oververhitte, droge geëxpandeerde lucht extreem hoog.

Wanneer deze spoellucht door het vochtige droogmiddel wordt geleid, is de dampdruk in de hete lucht veel lager dan die van het droogmiddel. Het vocht gaat dan van het droogmiddel (hoge dampdruk) naar hete spoeling (lage damp). De spoelstroom kan dan eenvoudig de waterdamp uit de droger verplaatsen.

Het meest gebruikelijke gebruik van adsorptiedrogers met dubbele toren is het drogen van proceslucht en instrumentlucht. Ze worden ook gebruikt in toepassingen die onderhevig zijn aan extreem lage omgevingstemperaturen. Dauwpunten worden vaak gevonden in het bereik van -4 C – 38 C, maar het is mogelijk om een lager dauwpunt te verkrijgen.

Voordelen van droogmiddel Luchtdroger:

  • Mogelijkheid om te werken bij extreem lage temperaturen onder het vriespunt
  • Kan extreem droge lucht leveren, die voldoet aan ISO-kwaliteitsklasse 1, 2 en 3

Luchtverversers Van Het Membraantype

Het principe van selectieve permeatie door membranen is de basis voor luchtdrogers van het membraantype. De semi-permeabele membraanwanden laten perslucht door een kleine bundel heilige (polysulfonmembraanvezels) gaan. Waterdamp en een deel van de persluchtstroom diffunderen stroomafwaarts.

Het drukverschil tussen de holle vezels en de buitenkant scheidt waterdamp van perslucht. Het wordt dan uit de behuizing gespoeld met behulp van een spoeling. Membraandrogers kunnen alleen worden gebruikt met schone, olievrije lucht.

Dus als u een oliegesmeerde compressor heeft, moet u een coalescentiefilter vóór de membraandroger installeren om eventuele olie- of aerosolverontreinigingen uit de persluchtstroom te verwijderen. Deze zullen de stroom van kleurstof blokkeren en de efficiëntie van de kleurstof verminderen.

Deze drogers zijn bedoeld voor toepassingen op het punt van gebruik en zijn gedimensioneerd voor lage capaciteiten in vergelijking met de andere typen drogers die in dit artikel worden gepresenteerd. Membraandrogers kunnen parallel worden aangesloten om hun capaciteit te vergroten tot meer dan die van een enkele droger. Membraandrogers kunnen worden gebruikt in veel spoorweg- en bustoepassingen, maar ook in grotere voertuigen zoals brandweer- of landbouwvoertuigen.

Voordelen van membraandrogers

  • Mogelijkheid om te werken in zware weersomstandigheden
  • Mogelijkheid om te werken in explosieve en corrosieve omgevingen
  • Het bereik van dauwpuntonderdrukkingen is -4C tot +4C
  • Je hebt geen stroombron nodig
  • Geen verbruiksartikelen om te vervangen
  • Er zijn geen bewegende delen

Membraantype Droger Nadelen:

  • Vereist olievrije lucht
  • Sommige modellen verbruiken ongeveer 15-20% van de spoellucht om effectief te werken
  • Ze verlagen het zuurstofgehalte en kunnen niet worden gebruikt in ademluchttoepassingen.

Koeldrogers

Koeldrogers zijn doorgaans verkrijgbaar als cyclisch of niet-cyclisch type. Beide systemen maken gebruik van een koelsysteem dat de perslucht afkoelt tot bijna het vriespunt om zoveel mogelijk water te condenseren.

Koeldrogers hebben een drukdauwpunt van 2 C. Modellen met kleinere koelunits hebben echter dauwpunten rond de 10 C. Perslucht stroomt door de binnenbuis van een koelapparaat. Deze binnenkomende warme lucht wordt opnieuw gekoeld door de lucht die in de buitenste buis reist, die zelf is gekoeld door het koelgedeelte.

Waterdamp wordt gecondenseerd tot druppeltjes als de lucht afkoelt. Deze gecondenseerde vloeistofdruppels worden vervolgens uit de luchtstroom verwijderd in een afscheider die vervolgens automatisch de afvoer afvoert met de lucht van een automatische condensafvoer.

De laatste stap is dat de lucht door de secundaire zijde van de lucht-naar-lucht-warmtewisselaar gaat, waar deze vervolgens kan worden opgewarmd door de binnenkomende warme lucht. Deze warmtewisselaar verwarmt de hete lucht om te voorkomen dat eventuele benedenstroomse leidingen gaan zweten. Het verhoogt ook het lucht-effectieve volume waardoor het meer werk kan doen.

Een pijp die wordt blootgesteld aan koude atmosferische temperaturen zal meer tijd nodig hebben om af te koelen van de opnieuw verwarmde temperatuur tot minder dan 2 C.

Koelmiddel Droger Voordelen:

  • Constant dauwpunt tussen 2 en 10 C
  • Lage onderhoudsvereisten en -kosten (geen chemicaliën om te vervangen)
  • Geen nafilter nodig

Nadelen van de koelmiddeldroger:

  • Laagst beschikbare dauwpunt is rond de 2 C-markering
  • Sommige drogers zijn gevoelig voor lekkage van koelmiddel

Opslagtankkoeling

De laatste methode voor het drogen van perslucht maakt gebruik van een luchtontvangsttank om een deel van het vocht in de perslucht om te zetten in waterdruppels als de lucht uit de compressor komt, of zelfs uit de nakoeler.

Op het moment dat lucht de compressor van de nakoeler verlaat en de luchtontvangsttank van de compressor binnenkomt, ontmoet deze de koelere stalen wanden van de tank, meestal bij omgevingstemperatuur. Op dit punt laat de compressor van de nakoeler perslucht ontsnappen en komt deze in aanraking met de koelere stalen wanden van de tank. De lucht begint af te koelen, condenseert vocht en de lucht begint af te koelen.

Wanneer de lucht lang genoeg in de tank is opgeslagen, zal de temperatuur van de lucht in de tank overeenkomen met de omgevingstemperatuur en kan er geen vocht meer naar buiten condenseren. Daarom is de lucht in de opvangtank 100% verzadigd bij een dauwpunt gelijk aan de atmosferische temperatuur, wat resulteert in de vorming van waterdruppels.

Deze waterdruppels verzamelen zich op de bodem van de tank en het is belangrijk om de tank na elk gebruik af te tappen om condensatie en vocht te blokkeren, wat leidt tot de vorming van roest en kalkaanslag in de tank die in uw luchtstroom kan terechtkomen. Bij koudere omstandigheden kan het water zelfs bevriezen. Deze potentiële problemen kunnen leiden tot systeemblokkades en voortijdige slijtage van componenten of pneumatisch gereedschap stroomafwaarts.

De opslagtankkoelmethode wordt automatisch toegepast op luchtcompressorsystemen met een luchtontvangsttank. Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing. De efficiëntie hangt echter af van hoe lang de lucht in de tank wordt bewaard voordat deze wordt gebruikt. Voor sommige toepassingen is mogelijk nog een nakoeler nodig.

Als u luchtdruk door uw pneumatische instrumenten trekt zodra de lucht in de tank is opgeslagen, heeft de methode waarschijnlijk niet de kans gehad om volledig op gang te komen.

Voordelen van opslagtankkoeling:

  • Luchtontvangertanks zijn gemakkelijk te vinden, vooral omdat uw luchtcompressor waarschijnlijk al wordt geleverd met een aangesloten tank
  • Luchtontvangertanks kunnen relatief betaalbaar zijn
  • Het is gemakkelijk en rechttoe rechtaan. Als de tank niet automatisch leegloopt, hoeft u deze alleen maar te legen.

Voordelen van opslagtankkoeling:

  • Niet de meest effectieve of efficiënte manier om lucht te drogen
  • Vereist dat de tank regelmatig wordt geleegd
  • Tanks zullen waarschijnlijk veel opslagruimte in beslag nemen

Hoe U Vocht In Uw Persluchtsysteem Kunt Verminderen

Het is onmogelijk om te voorkomen dat vocht in persluchtsystemen komt. De hierboven beschreven methoden kunnen echter worden gebruikt om met deze situatie om te gaan. We kunnen maatregelen nemen om het vocht op de werkplek te minimaliseren.

Zelfs binnenshuis kunt u vocht verwachten. Er zijn veel maatregelen die u kunt nemen om dit vochtgehalte te verlagen.

  • Zorg ervoor dat u de filters van uw airconditioner schoonmaakt , als u die heeft. Verstopte filters of kapotte filters kunnen overmatige vochtigheid veroorzaken. Laat ze regelmatig controleren en vervangen door een vakman.
  • Laat uw luchtcompressor regelmatig leeglopen om vuil of overtollig vocht te verwijderen. Om roest, verstoppingen te voorkomen en de prestaties te verbeteren, moet de afvoer na elk gebruik worden geleegd.
  • Elimineer stilstaand water onmiddellijk in de kamer waar uw compressor staat, inclusief gebieden die nat zijn door lekken of morsen
  • Zorg voor voldoende ventilatie door ervoor te zorgen dat de kamer waarin u werkt een luchtstroom heeft die kan helpen natuurlijk voorkomend vocht te verdrijven
  • Repareer eventuele structurele problemen in uw sanitair, vloeren, muren en ramen onmiddellijk.
  • Installeer isolatie in de muren, vloeren en rond alle ramen en deuren van uw gebouwen. Deze isolatie helpt uw ruimte op een meer constante temperatuur te houden en voorkomt dat koele of vochtige lucht naar binnen sijpelt en ervoor zorgt dat er zich water ophoopt in luchtcompressoren
  • Investeer in een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid en het vochtgehalte in de lucht te verlagen. Dit helpt ook schimmel- en meeldauwvorming te voorkomen en de energiekosten laag te houden
  • Houd rekening met de weersvoorspelling om vooruit te plannen. Uw persluchtleidingen zullen geïrriteerd raken als er te veel vocht is. Het is mogelijk om bewerkingen te plannen voor een dag waarop de lucht niet zo vochtig is of wanneer het dauwpunt lager is. Doe een stap extra en controleer welke dag het beste is om uw operaties uit te voeren
  • Vervang uw luchtcompressor indien nodig . Als overmatig vocht een probleem is en u het niet kunt oplossen, moet uw compressor mogelijk worden vervangen.
  • Plan preventieve onderhoudscontroles om ervoor te zorgen dat uw compressor zo lang mogelijk effectief blijft werken. Met preventief onderhoud kunt u problemen opsporen voordat ze later uitgroeien tot grotere en duurdere problemen. Dit verkleint de kans dat uw operatie wordt stopgezet voor reparaties.
  • Gebruik zowel standaardventilatoren als afzuigventilatoren om de lucht in uw werkplaats te proberen. Ervan uitgaande dat extra luchtstroom geen invloed heeft op uw werking of de kwaliteit van uw product, plaatst u ze in het gebied waar gecomprimeerde zuurstof wordt gebruikt.
  • Gebruik een grotere luchtcompressor of meerdere kleinere systemen om de klus te klaren.

Sommige kleine compressoren zullen waarschijnlijk oververhit raken als ze proberen de vraag bij te houden, en met deze verhoogde temperatuur komt er een toename van gevormd vocht

  • Gebruik en onderhoud zeker compressorfilters om verontreinigingen, waaronder water en vocht, uit uw luchtstroom te scheiden. Hoogwaardige luchtfiltratiesystemen die correct zijn gemonteerd, kunnen een godsgeschenk zijn, zorg er gewoon voor dat u ze regelmatig inspecteert en schoonmaakt en vervang ze indien nodig
  • Veelgestelde Vragen (veelgestelde Vragen)

    Hoe haal je vocht uit perslucht?

    U kunt perslucht drogen met een van de vele methoden of u kunt waterafscheiders, sifons en filters gebruiken om vocht te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat uw pneumatisch gereedschap de beste luchtkwaliteit krijgt.

    Wat zijn de verschillende methoden voor het drogen van perslucht?

    De meest populaire methoden voor het drogen van perslucht zijn onder meer het gebruik van nakoelers, droogmiddel-luchtdrogers, vervloeiende luchtdrogers, membraandrogers, koelmiddel-luchtdrogers en de opslagtank-koelmethode.

    Waarom moet perslucht worden gedroogd?

    Om vocht uit perslucht te verwijderen, is het belangrijk om deze te drogen. Vochtcondensaat en andere verontreinigingen kunnen niet alleen leiden tot voortijdige slijtage van uw pneumatisch gereedschap, maar ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van uw projecten.