Afwerking Houten Vloeren

Shellac is een sneldrogende coating die houten vloeren een rijke, diepe kleur en warme amberkleurige tint geeft.

Maar schellak slijt niet goed, dus werd het bijna altijd in de was gezet om schuren te verminderen en de levensduur te verlengen. Het was moeilijk om gewaxte vloeren schoon te houden. De introductie van duurzame, wasvrije polyurethaanafwerkingen in de jaren zestig maakte het echter betaalbaarder.

Tegenwoordig zijn er een aantal duurzame afwerkingen die met succes op houten vloeren kunnen worden gebruikt, waaronder polyurethaan op oliebasis, polyurethaan op waterbasis, door vocht uitgehard polyurethaan en afwerking op waterbasis waaraan een katalysator (of verharder) is toegevoegd. Deze afwerkingen zijn veel veiliger en gemakkelijker te gebruiken dan andere afwerkingen.

Beide afwerkingen zijn grotendeels gebaseerd op polyurethaanhars. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen hen. Polyurethaan op oliebasis is duurzamer (dus slijtvaster), heeft een lichte amberkleuring en droogt langzamer dan polyurethaan op waterbasis, waardoor het aanbrengen gemakkelijker is. Polyurethaan op waterbasis daarentegen heeft een veel minder irriterende geur , is gemakkelijker schoon te maken (met alleen water en zeep), is niet brandbaar en voegt helemaal geen kleur toe. Vanwege het gebrek aan kleur ziet polyurethaan op waterbasis er over het algemeen beter uit op
wit hout, zoals esdoorn, en hout dat witgekalkt of gebeitst is.

Het is duidelijk dat er legitieme redenen zijn om voor elk van deze afwerkingen te kiezen. Maar tenzij de niet-vergelende eigenschap van polyurethaan op waterbasis erg belangrijk voor u is, is polyurethaan op oliebasis uw beste keuze voor een vloer vanwege de betere duurzaamheid.

Nadat u de te gebruiken afwerking hebt gekozen, moet u het oppervlak voorbereiden en het product aanbrengen. Vloerafwerking is vergelijkbaar met het afwerken van elk ander houten oppervlak, maar met twee belangrijke verschillen. Ten eerste zijn de te bedekken oppervlakken meestal erg groot, dus worden vaak verschillende gereedschappen gebruikt om de snelheid te verhogen. Omdat oneffenheden in het hout en de afwerking niet goed te zien zijn, is perfectie niet nodig.

Voorbereiding van de ondergrond
Net als bij nieuw gemaakte meubels, worden nieuw gelegde vloeren altijd geschuurd voordat ze worden afgewerkt. Vloeren die al afgewerkt zijn, worden echter zelden gestript. In plaats daarvan worden ze ook geschuurd en is de procedure hetzelfde als bij nieuwe vloeren.

Staande schuurmachines met een capaciteit van 100 tot 91 kg zijn beschikbaar. Schuurpapierkorrels kunnen zeer grof worden gehouden, van korrel 36 tot korrel 120. (Schuren met een korrelgrootte van niet fijner dan 80 is een goed idee, bijvoorbeeld bij het witten van vloeren, zodat meer van het witte pigment in de diepere schuurkrassen blijft zitten.)

U kunt kleinere, compactere schuurmachines gebruiken om tot aan de plinten te schuren. De binnenhoeken worden vaak handmatig geschraapt en geschuurd.

Al deze gereedschappen, inclusief de hieronder genoemde vloerbuffers, kunnen worden gehuurd bij verhuurwinkels en bij sommige leveranciers van vloermaterialen. Ze hebben ook het nodige schuurpapier, staalwollen pads, schermen en kunnen indien nodig meer gedetailleerde instructies voor het schuren geven.

Aanbevelingen voor product

Dit zijn de gereedschappen en benodigdheden die we elke dag in onze winkel gebruiken. We kunnen een commissie ontvangen voor verkopen die via onze links zijn verwezen; we hebben deze producten echter zorgvuldig geselecteerd vanwege hun bruikbaarheid en kwaliteit.